Catch & Release
HomeVistoursECO ToursZakelijkNieuwsVangstberichtenInformatieLinksContact
2013
2012
201328 & 29 december
Stuwmeer

Jaarlijks is Mike Timpico rond de kerstdagen in Suriname. Na het eerste contact in 2010 is hij dit keer in de gelegenheid om te gaan vissen.
Gekozen wordt voor een 2-daagse trip naar het Stuwmeer met verblijf op het luxe ressort MATU-island (
www.matu-island.com).... Broer Andy gaat mee.
Het is regentijd. Na 2 uren rijden en een uur varen in Zuidelijke richting komen we aan op de visgronden. Boven ons hoofd ligt de grens van het wolkendek.
Het ene moment staan we in de volle zon, het ander moment regent (miezert) het. Andy opend de score met een Tukunari van 41 cm. We zijn 10 minuten aan het visssen. Het duurt niet lang of Mike vangt zijn eerste vis.. een Black Piranha van formaat.
En dan wordt het stil.... er wordt gevarieerd met aas (poppers, duikers, pilkers). Het duurt erg lang voordat er weer vis aan boord komt. Maar de aanhouder wint. Voordat we naar het ressort gaan wordt er nog tukunari en piranha gevangen.
Door de extreme lage waterstand kan er niet hard gevaren worden. Het kost 1.5 uur om Matu te bereiken. Na de luch wordt er gerust om vervolgens aan de middag sessie te beginnen. Helaas het weer werkt niet mee. Desondanks lukt het Andy en Mike om vanaf het eiland nog tukunari te vangen.
Na het diner trekt iedereen zich terug in zijn eigen kamer. Terwijl we heerlijk in een bed liggen, is het buiten aan het “spoken”.
Na een vervroegd ontbijt varen we terug naar de visgronden. Vanwege de reistijd wordt er besloten niet meer terug te varen voor de lunch. De lunch pakketjes worden verzorgd door Matu. Na 1.5 uur (rustig) varen kan het vissen beginnen. Dit keer is het Mike die de score opend. Een Piranha mag voor even de wereld boven water aanschouwen. En waar er 1 is, volgen er meer....
Al driftend doen we verschillende locatie’s (eilanden) aan. En weer is het Mike. Dit keer wordt zijn aas tot 2x toe gemist door een Tukunari... Maar ook van de missers wordt genoten.... even later..  Vanuit het niets wordt het aas van Mike gegrepen.. Big Smile... Tukunari.. en er volgen nog meer. Als Andy tijdens het driften ook nog een Tukunari vangt is het feest compleet.

Aas van de Dag: Rapala skitter pop.

Reactie van de klant:
Van te voren de trip besproken en duidelijke afspraken gemaakt. We zijn op tijd opgehaald en hebben maximaal de tijd gehad om te vissen.
Met het goede advies van Raymond hebben mijn broer en ik genoeg vis gevangen
.

 
Bij de "Commander"

 
Tukunari, Cicia ocellaris


Black Piranha, Serrasalmus SP.


Piranha

 
Tukunari


26 december (2de kerstdag)
Monding/ Rivieren.

2 dagen van te voren neemt JP de Koning contact op: “ of we varen op 2de kerstdag??
J”. Na het verzetten van wat afspraken spreek ik af voor de 2de kerst dag... en wat een dag. Als ik om 09.00 kom aanrijden is het droog. Tom, Dennis, Jan Pieter en Nevil hebben er zin in. We maken ons nog niet druk om de bewolking. Langs de kust heb je meestal beter weer als in de stad. Helaas.. het is “ander” weer...het REGENT... zo goed als de hele dag..  desondanks wordt er gevist... en gevangen. De Bosrokomang’s zijn volop aanwezig. Dit leverd menig doorgebeten lijn op. Maar er komen ook meervallen aan boord. Tegen 14.00 zijn de heren doorweekt en begint het te waaien. Zo is het wel genoeg en unaniem wordt besloten dat het wel mooi is geweest.

Kort samengevat. Een natte dag met teweinig vis en helaas geen roggen..

Aas van de dag: garnalen/ vis

Reactie van de klant:
Goed verzorgde trip helemaal in orde.


in de regen bij de "Commander"

 

Het is mooi geweest...

 

30 november

Al Ramphal woont in Amerika. Tijdens zijn vlucht naar Suriname leest hij het artikel over “R&S Vissen In Suriname” in de Sabaku (SLM inflight magazine). Als voorbereiding op een groepsreis wil hij graag vissen op het Stuwmeer en een bezoek brengen aan MATU-island (www.matu-island.com). Om 04.00 haal ik Al op. 2 uurtjes later traileren we de boot bij afobakka stuwdam en zetten koers richting Matu. Het water is (verschrikkelijk) laag. Met alle boomstronken is het een “barre” tocht. Eenmaal op Matu-island krijgen we een rondleiding. Al is onder de indruk. Als we alles gezien hebben en op vertrek staan krijgen we de uitnodiging om tegen 13.00 te komen lunchen. Daar hebben we wel oren naar. .. OK dat wordt dus niet naar de visgronden, maar op verkenning in de nabijheid van het ressort. Per slot van rekening moet Al ook foto’s hebben met vissen er op...... en dat lukt...

Aas van de dag: Rapala, Subwalk
Als Al om een reactie word gevraagd zegt hij één woord:  EXCELLENT!!!


Bij de "Commander"


Tukunari, Cicla ocellaris

 

14 november

Meneer en mevrouw Wartim zijn op vakantie in suriname. Afgelopen 6 weken hebben ze veel gevist met bamboehengels. Helaas werd er niet meer gevangen dan een aantal Krobia’s (Aeguidans spp.) Ze willen Vis vangen en het liefst nog een grote ROG (Dasyatidae spp.). Broer en schoonzus gaan mee. Gemiddelde leeftijd aan boord 65PLUS.  Aan de (Surinaamse) trailer helling bleek al gauw dat ik te maken had met pittige senioren.......... Op naar de monding.

En de afgelopen 6 weken werden goedgemaakt. Na instructies “hoe vis je met een werphengel” werden verschillende meervallen, bosrokomangs en Roggen gevangen.

 

Reactie van de klant: Onze 1ste ervaring goed te noemen. We hebben je als zeer professioneel ervaren, waar enorme rust van uit gaat. Ga zo door! Wie weet zien we elkaar spoedig..

Aas van de dag: garnalen.

 

 "Commander"


Rog, (Dasyatidae spp.)


05 november

Vader Frank en zoon Niels zijn 3 weken in Suriname. Morgen zitten ze in het vliegtuig. Maar eerst willen ze nog tukunari vangen. Afgelopen week bleek het een taaie visserij te zijn op het Stuwmeer.
Hebben Frank en Niels meer geluk?

lees hieronder hun verslag.....

Vandaag gaan vissen op het Stuwmeer met 2 personen onder begeleiding van visgids Raymond. Vanaf het eerste contact met Raymond hadden wij de indruk dat we voor het boeken van een vistrip bij hem aan het goede adres waren. Het contact verliep soepel en wij werden vooraf van alle nodige info voorzien.

Raymond haalde ons stipt op tijd op en tegen kwart voor 6 waren wij aan het water. Op de eertse visstek, ong 1½ uur later, hadden wij al een mooie tukunari van 49cm in de boot. Voorgaande was een voorbode van een zeer geslaagde visdag waarbij 15 tukunaries, waarvan 7 boven de 40cm , werden gevangen.

Wat betreft het totaal plaatje, service, gastvrijheid, kennis, vangsten etc. zijn wij meer dan tevreden.

Petje af voor Raymond.

 

 Double Hook-up, Tukunari (Peacock bass, Cichla ocellaris)

 

Catch & RELEASE


2 november

Moeders is jarig en wil er een echte vrouwendag van maken..... Maar wat doen we met de heren???..... Die sturen we een dag vissen... En zo kwam het dat ik om 04.00 bij Printwise (www.printwisesur.com) op de stoep stond. Ton, Toine, Rianto, Randy en Raoel gingen een dagje naar het Stuwmeer. Het werd een taaie visdag. Maar… er werd tukunari en Piranha gevangen.

Aas van de dag: Rapala Skitterpop.

Reactie van Printwise:
Een fantastische plek om te vissen, het Brokopondo Stuwmeer. De "Commander" is een lekker snelle boot met genoeg ruimte. Het is dan ook iedereen aan te raden om deze ervaring te doen.

 

De CommanderRapala Skitterpop

 

31 oktober

Op verzoek van de Canadeze klant haal ik ze om 06.00 op, ipv de gebruikelijke 04.00 als we naar het Stuwmeer gaan. Wat zal de dag brengen? Voertaal voor vandaag is ENGELS en van de week heb ik 3 uurtjes AAN het stuwmeer staan vissen en geen Tukunari gevangen. Volgens de locale bewoners is het broedtijd en azen de Tukunari niet.
Anuska, Tara, Jaime en Mark hebben er zin in. Het blijkt een taaie dag te zijn. Ze zijn er onder de indruk van het meer. Maar actie wordt niet gespot. Mark heeft een volger, maar helaas. Tijdens de lunch, die aan land wordt genoten, vist Jaime verder. Vanuit het niets klapt er en vis op het aas.... HANGEN (maar dan in het engels)....een Piranha is zijn deel.. Niet lang daarna weer beet... en een tweede piranha volgt. En helaas blijft het daarbij.
Dit ondanks het varieren met opervlakte-aas, Sub-walks, duikers en het aandoen van verschillende spots...

 
29 oktober

 Vandaag op stap met Bobby, Djin en Danny (www.dolfsons.com en www.finderssolutions.nl).
Het is de 2de keer dat Bobby mee gaat. Vorig jaar hebben we, met zijn gezin, een rondvaart gemaakt op het stuwmeer. Maar dit keer wil hij vis vangen.. op naar de monding..
Gezien het getij kies ik er voor om op de rivier te beginnen. Na een keer of 5 verkassen eindigen we bij Braamspunt. En de vangsten mochten er wezen. Een ieder heeft een rog gevangen. Als bijzondere vangst hadden we een Lompoe (Batrachoides Surinamensis) en een Snook (Centropomus sp.)

Al met al een leuke dag.

aas van de dag: garnalen & vis

Snoek (Centropomus sp)


22 oktober

Oud collega Rewien Bhoedjawan is op vakantie in Suriname. Rewien is een natuur mens,  geen visser maar op iedere vakantie moet er wel een hengeltje uitgegooid worden. Dus op naar de monding.

Helaas, vandaag is de wind spelbreker.. zowel aan de Atlantische oceaanzijde als op de rivier staat er een vervelende golfslag. Desondanks wordt er gevist.. en gevangen.. waren het vorige week de roggen die veelvuldig aanwezig waren, vandaag zijn het de meervallen. En het is een hele school. Zelfde soort, zelfde formaat. Al met al een leuke dag, zonder echte uitschieters..

 Aas van de dag: Garnalen.


 

 Grijze Katvis (Arius sp) 

 

15 oktober

Om 05.30 sta ik voor de deur bij de familie Stok, vader Martin en zoon René  hebben een dagje vissen geboekt. Ze willen vis vangen.. Op naar de Monding…

Na het traileren varen we direct door naar de Atlantische oceaan zijde. Zoals verwacht begint de ochtend leuk. Na de instructies duurt het niet lang of de eerste vissen melden zich. Verschillende meervallen en roggen worden ge-Catch en Released. De roggen leveren een stevig strijd vooral als ze gebruik maken van de stroming. Tegen de tijd dat Martin 2 roggen heeft geland heeft René een stuk of vier meervallen geland.

Als het tij keert en de vangsten duidelijk minder worden varen we naar binnen. Voor vissersdorp Pomona leg ik aan, achter de netten van garnaalvissers.

De stroming giert. Zelfs met zwaarder lood is het moeilijk om het aas bij de bodem te houden. Martin en René vissen beide met 2 hengels.. een “Heavy” in de steun en een “Medium” in de hand.  Plots wordt het aas van René gepakt, een geweldige run volgt… er is geen houden aan……en.. lijn breuk. Helaas grote vis op de Medium hengel…. L

Er wordt gebaald… dat was NATUURLIJK de grootste vis van de dag…  Maar nog geen 5 minuten later. Wederom een geweldige run… nu op de heavy hengel. René mag aan de bak. En het wordt een strijd. Een grote rog in de volle stroming.. als de armen beginnen te verzuren mag Martin het overnemen en vervolgens mag René het weer overnemen.. samen wordt de vis uitgedrild… een rog van formaat.

Aas van de dag:  visde "commander"Beet.


28 Sept 2013

 Vader Jorge Sanchez werkt in de olie-industrie en is voor 2 jaar gestationeerd in Suriname. Otto Sanchez Studeert aan de universiteit van Madrid en is op vakantie bij zijn vader. Vader en zoon QUALITY-time

Let’s do some fishing...

Otto had nog nooit gevist en Jorge had de laatste keer gevist in zijn jeugd jaren...

Tijdens de instructies voel ik al aanbeten. En het duurt niet lang of vader en zoon landen hun eerste vissen. De dag begint goed met een aantal Bosrokomang's. Vader en zoon zijn helemaal happy.

Als de tij keert lopen de vangsten terug. Ik besluit om verder naar zee te varen. Tegen het einde van de trip, leggen we aan bij een garnalen visser. Als de stroming er goed inkomt zijn de aanbeten weer terug.. in korte tijd worden nog een aantal meervallen en een rog gehaakt... Moe en voldaan geven vader en zoon aan dat het wel genoeg is voor vandaag.

Eerder dan verwacht zijn we weer terug bij de helling...

 

Aas van de dag: Garnalen.

 

 

Double hook-up. Bosroko-mang.


24 Sept 2013

Hr en mevrouw Mulder vissen alleen op vakantie.... en nu zijn ze met vakantie in Suriname... DUS...

Op naar het Stuwmeer... Oeps.. vissen met kunstaas?? hadden ze nog nooit gedaan..
Na de eerste instructies gaan ze aan de slag... en gaande weg worden de worpen beter..
 en daardoor ook de aaspresentatie..

Beiden zijn ERG onder de indruk van het STUWMEER... hun dag is al goed...

Maar op een vistrip hoort er ook vis in de boot te komen!!!..
en dat lukt..


Aas van de dag: Rapala X-rap "perch"De Commander.

Tukunari, Cichla OcellarisDatum: 10 september 2013

Expeditie Wayambo

Het uit testen van nieuwe locaties doen we in expeditievorm.
we letten op:
te verwachten vissoorten en hotspots.
testen inzetbaarheid van ons materiaal.
Kamp locaties
kennis van de locale gids
en natuurlijk het kosten plaatje.

De Wayambo rivier is goedgekeurd als nieuwe locatie.
Mooie donkere Tukunari's hebben we in de boot gehad.
Ook de Black Piranha is volop aanwezig.
met de juiste waterstand is er anjumara..

We hebben een bijzondere vangst gedaan
Kaaimannen en herten zijn gespot.

Niet het minst belangrijk, maar we hebben toestemming van de kapitein van het dichtst bij zijnde dorp. (ongeveer een uur varen vanaf onze locatie (30 KM))

Een trip naar de Wayambo duurt minimaal 4 dagen.

Aas van de trip: Rapala X-rap "perch"  

 

Tukunari 57CM (Cichla ocellaris)

 

Mooie donkere Tukunari (Cichla ocellaris)


Black Piranha (Serresalmus rhombeus)Lokale (indiaanse) gidsDe "commander"


Datum: 27 aug 2013.

Er is een jubileum te vieren.. gaan we weer uiteten??
Nee hoor dit jaar doen we het anders, dacht mevr Schalkwijk..
en ze boekte een dagje vissen op het stuwmeer.
Vissen hadden ze al meer dan 4 jaar niet gedaan en al helemaal niet met kunstaas. De locatie alleen al, was zo imponerend dat ze alle vier zeiden:” Dit is voor ons al genoeg. zo mooi om hier te zijn”...

Natuurlijk was dat voor mij NIET genoeg. En ik spoorde ze aan om actief te blijven vissen.. ik gaf zelf het goede voorbeeld. En het lukte.. uiteindelijk hebben de drie heren allemaal Tukunari gevangen en mevrouw genoot van de natuur en ondersteunde haar mannen.

aas van de dag: Arakushad van spro


Reactie van de klant:

Ik zou een ieder deze trip willen aanbevelen, 3 sterren luxe—wat een prachtig landschap, dat Suriname zo mooi was-- en de boot was luxe. Ik zou elke dag willen varen met deze boot, de heerlijke draaistoelen en wat een snelheid. De zonnekap was ook ideaal.

De prijs is ZEER REDELIJK VOOR WAT JE KRIJGT, misschien zelfs te laag

 TukunariDatum 18-08-2013

Het moest een keer gebeuren!!! In 2 jaar tijd eerste vistrip zonder vis in de boot.. L
Fred Allal neemt contact op vanuit Nederland, ruim voor zijn vakantie. Hij wil Tarpoon vangen…en of dat eind juli kan? Beste tijd voor tarpoon is de overgang van de regentijd naar de drogetijd. Onder normale omstandigheden zal het water eind juli te hoog zijn. Uiteindelijk wordt gekozen voor 18 aug een paar dagen voordat Fred weer in het vliegtuig zit. Fred neemt zijn vrouw mee en met z’n 3-en gaan we gaan naar de Cousewijnerivier.
Er is genoeg actie van Tarpoon aan de oppervlakte. Maar Fred weet ze niet te haken.
Waar lag het aan? We hadden ideaal aas, live bait (garnalen en sriba’s) kunstaas (sub-walks en streamers).
Of was het water nog te hoog? Het had afgelopen week elke dag geregend.
Of was het gewoon bad-luck? 2 mooie aanbeten worden gelost. 1x prachtige aanbeet maar wordt het aas gemist. En een aantal tikjes op kunstaas.
Al met al een leuke locatie en genoeg actie helaas niet met het gewenste resultaat.

Reactie van de klant:
Trip goed verzorgd/materiaal goed en het was gezellig/ mooi weer, Jammer niks gevangen.

 Cousewijne rivier.


Datum: 27-07-2013

Vollebak.. Mevrouw Mahadewsing reserveert voor het gezin bestaande uit 5 personen. De jongste is 10. Ze willen vis vangen. De kinderen hebben weinig tot geen vis ervaring. De monding is de bestemming. “eenvoudig vissen maar de grootste vangstkansen”. Ik heb al vaker ervaren dat de jongste of de vrouwen het meeste vangen. Maar vandaag was de jongste een vrouw (meisje). Het werd extra zwaar voor de jongens. “ ik heb er weer één” “ ik heb er weer één” riep ze…. Het werd een leuke dag en iedereen heeft zijn visje kunnen vangen. Verschillende meervallen maar ook roggen hebben voor even de wereld boven water mogen aanschouwen. Het was zo spannend met vissen, dat de lunch uiteindelijk aan land is genuttigd.

 Aas van de dag: Garnalen.Kodokoe (Arius quadriscutis, Bressou seacatfish)


Datum: 25-07-2013

Vandaag op stap met Dirk Rijnbeek en Ronald Soekhan. Dirk is met pensioen en heeft sinds kort het sportvissen leren ervaren. Gaat special mee om het e.a. te leren en om te ontdekken of sportvissen echt iets voor hem is. Ronald is 3 weken in Suriname en wil VISSEN. Op naar de monding… Ik leg aan, achter de netten van garnaalvissers, aan de Atlantische oceaan zijde. Het wordt een leuke visdag. De jongste (Ronald) is lekker op dreef. En vangt al gauw een aantal meervallen. Ondertussen geeft Dirk zijn ogen goed de kost. Wat voor onderlijnen? Formaat haken? Soort en manier van aas aanzetten en erg belangrijk hoe leg je een goede knoop? En het duurt niet lang of ook Dirk vangt zijn visje. Als het getij goed doorzet en de vangsten duidelijk terug lopen, besluit ik te verkassen. We varen een stuk naar binnen. Voor Vissersdorp Pomona leg ik weer aan. Er staat een stevige stroming. Het laatste halfuurtje gooien we hier de lijnen uit. Begon Ronald de dag met een meerval van formaat, is het Dirk die de dag afsluit met de grootste meerval van de dag.

 Aas van de dag: Garnalen.
Kati, Grijze meerval (catfish, Arius sp) 77 CMKodokoe (Arius quadriscutis, Bressou seacatfish)


Datum: 13 juli 2013

Vandaag een Promotie trip. Ik ga op stap met Carlo Dwarka Panday (Mirage hotel/casino), Harry Mulder (www.hpmedia.nl), Sagar Hardwarsing (www.sagarphoto.com) en Tony. Vlak voordat ik vertrek gaat de telefoon. “Raymond, het regent. Kunnen we een uurtje later vertrekken?” natuurlijk kan dat, maar het gaat ten koste van de vistijd..” OK, maar de foto’s zijn beter als het niet regent”. En daar had Carlo gelijk in.

 Een uurtje later pik ik de heren op. Het weer is inmiddels opgeklaard. We gaan in één keer door, naar de trailer helling en vanaf daar naar de monding. OK we hebben aan boord: een directeur, een fotograaf, een schrijver, ondersteuning en een visgids… Maar wie gaat er vissen??

De eerste hengel mag ik geven aan Carlo. Na instructie (hengel, aas aanzetten en techniek) pak ik de volgende hengel voor Tony. Carlo geeft een gil… en staat met een gebogen hengel in zijn handen.” Ik heb beet!! Ik heb beet!!”   De toon is gezet. Niet lang daarna is Tony aan het vissen en pakt ook zijn eerste vissen. “Op deze manier wil ik ook vissen” zegt Harry. En zo wordt ook de derde hengel ingezet. We blijven leuk vangen. Op een gegeven moment heeft Harry beet en slaat aan. De hengel buigt door, deze voelt duidelijk groter aan. Na een leuke dril land Harry de grootste meerval van de dag. 82 cm, die mag er wezen..

Inmiddels wordt het tijd om te vertrekken en ook het weer begint te betrekken. Tijdens het terug varen zien we een bui  aankomen.. het wordt krap… maar het lukt.. voor de bui binnen.

 

Reactie van Carlo:
Raymond, ik denk dat ik namens ons allen kan praten: het was een uitstekende dag en wij hebben allemaal genoten....jammer dat het zo kort was!

AAS van de DAG: GarnalenInstructie: aas aanzettenKati, Grijze meerval (catfish, Arius sp) 83 CM

25, 26 en 27 Juni 2013

3-dagen vissen op het stuwmeer. De Royal Peacock Bass bereikt een lengte van 55 CM, we zijn dan ook zeer blij met de grootste tukunari van 53 cm.

alle vis is gevangen met kunstaas.
aas van de dag: Popper (readhead) van Sible

Reactie van vader en zoon:

FANTASTISCH!! Raymond is TOP!!
3 dagen trip gedaan op het Brokopondo stuwmeer, we hebben een kamp gemaakt op een eiland,
 en van daaruit op de toekoenari gevist werpend, vanuit de boot.
Wat een fantastische sportvis!! veel vis gevangen.
De grootste was 53CM.

Willem & MarioMarcraft CommanderPiranhaPeacock Bass, (Tukunari)


Catch & RELEASE19, 20 en 21 Juni 2013

3 dagen Vissen in het gebied van de BLACK PIRANHA.
We hebben gevist met vis en levende garnalen. Aas van de dag: vis.

Vader en zoon Flipphi hebben genoten. Hun Reactie:


We hebben enorm genoten, een "echte survival". In de bush zelf kamp bouwen, mooie vissen gevangen. Raymond doet er alles aan om jouw een goede trip te bezorgen en jouw te laten vissen.
Ruben de lokale indiaanse gids is een belevenis om mee te maken. Zoveel kennis van de natuur.
EEN AANRADER..


Mario & Willem
Black Piranha (
Serrasalmus rhombeus)


Lalau (Brachyplatytoma vaillanti)


Koebi (Plagioscion surinamensis) 


Pirhana 
(Serrasalmus rhombeus)


Traditioneel Kamp, met hangmatten


11 juni 2013
 

Het is 03.55 als ik voor kom rijden bij Torarica Hotel. De vrienden Tjark, Bob en Roberto willen vissen op het Stuwmeer. Bob is KLM crew en gaat over 2 dagen weer terug, Tjark vliegt met hem mee en Roberto blijft 2 weken langer. De 2 dagen in Suriname staan in het teken van vissen. Vandaag dus naar het Stuwmeer. Alles staat gereed voor deze dag, maar hoe was jullie voorbereiding jongens? En ik krijg te horen dat  ze ongeveer 1,5 uur hebben geslapen… OK… Perfect…. Na 2 uren rijden (tijd voor een dutje) en een uur varen komen we aan op de eerste locatie… Let op actie jongens!!… maar iedereen moet nog “warm” draaien. Op naar de volgende spot. …. Opeens een gil…een gierende slip.. Vis???? Nee, VAST. Na de boot gekeerd te hebben en het kunstaas uit de onderwater struiken gevist te hebben varen we gelijk  door naar de volgende spot.. en dan is het raak. De eerste Tukunari meld zich en de 2de laat niet lang op zich wachten. De heren zijn inmiddels “warm” gedraaid. De worpen worden beter & verder. Er wordt zelfs ACTIE gespot. Als vervolgens Bob ook nog vis vangt is het verhaal kompleet, helemaal als blijkt dat het om en mooie Pirhana gaat. Tegen 10.00h begint de vermoeidheid zijn tol te eisen. We besluiten om vroeg te lunchen.. maar na de lunch is de motivatie om te vissen behoorlijk gedaald. Desondanks is er leuk gevangen en heeft iedereen Tukunari en Pirhana gevangen.

Aas van de dag:  Yozuri cristal minnow en Rapala SkitterpopDatum : 29, 30 en 31 mei  2013.

 

De Canadese broers Brunki, Greg en Adrew,  zijn 2 maanden aan het Backpacken door Zuid-Amerika. Voor een aantal dagen zijn ze in Suriname en er wordt tijd gereserveerd voor het vissen. 3 dagen naar de Coppename en Wayambo  rivier. Ivm de regen (regentijd) en last minute boeking word er geslapen op Nature resort Tampioca (www.tampioca.com).  Dit is onze basis en samen met een lokale indiaanse gids gaan we op pad.  En er wordt vis gevangen. Een Lalau (Brachyplatytoma vaillanti, Lokaal ook wel passissi genoemd) wordt gevangen. Daarna nog een aantal aanbeten, helaas werden deze niet verzilverd. In het kamp wordt avond eten genuttigd en na 21.00 gaan we weer op pad. Tegen 00.00 zijn we terug, helaas geen vis en morgen willen we vroeg weer het water op.  De 2de dag zijn we nog voor de zon op. Na ontbijt gaan we het water op. De zon komt net door, we varen gelijk ver. In etappes komen we, vissend op verschillende spots, terug. In de ochtend begint het leuk. De vis is aan het azen. Er word vis gevangen. “watchout pirhana Bites” roep ik. Verschillende Pirhana’s zien voor even de binnenkant van de boot. Even later meld zich een voor mij onbekende meerval. Het heeft een smalle snuit als een konijn. De indiaan noemt deze de “konkoni vis”  (konijn vis). Gaande weg de dag lopen de vangsten terug.  Uiteindelijk wordt er niets meer  gevangen. Waar ligt het aan? De regentijd en hoge waterstand? Dat zou goed moeten zijn voor de meervallen….. ook de indiaan weet het niet, hij geeft nog wel aan dat het water 2 weken geleden een stuk lager stond en dat er leuk is gevangen… OK… terug naar het kamp. Eenmaal terug gaan broers “even” liggen. Tegen de tijd dat ze wakker worden is het al over 21.00. nee vandaag maar geen avond sessie. De 3de en laatste dag staat in het teken van de terugreis. Maar voordat we gaan wordt er nog even gevist. We wisselen de technieken af, passief op de bodem, actief met kunst aas en driftend. Helaas de vis laat zich niet meer verleiden.


10 mei

Oude schoolvriend Soeshiel Sharma, is op vakantie in Suriname, oa ter promotie van de band Masalsa  (www.masalsa.nl). De familie is mee. En  er wordt een dagje vrijgemaakt voor het vissen. Samen met Broer Anil Sharma en zoon Diego gaan we op pad. Helaas het weer zit NIET mee. Het werd een KORTE, NATTE trip. Om 06.30 begonnen met varen en om 10 uur waren we weer aan land. Desondanks wist onze topper Diego een aantal meervallen te haken. Anil deed aardig mee en wist als klap op de vuurpijl nog een rog te landen. Soeshiel, die alles van de anderen op beeld had vastgelegd, wist op laatste moment ook nog een meerval te haken.

Aas van de dag: Garnalen.

 

9 mei

Vandaag op stap met fam Antvelink, Papa Gert-jan, Berend en Wouter. Even voor 06.00 kom ik aan bij Hotel Torarica. Voor de jongens is het duidelijk VROEG. Voordat ze instappen halen ze snel nog even een ontbijtje.  De trip kan beginnen. Na het traileren is het VOL gas naar de Atlantische oceaan. Vers aas word gehaald bij een lokale visser. En niet lang daarna gaan de jongens aan de slag. Wouter is vandaag duidelijk de”Lucky one”. Tegen de tijd dat Gert-jan en Berend  hun eerste vis binnenhalen , heeft Wouter al 4x “catch & release”. Al met al een leuke visdag helaas zonder uitschieters en ook geen roggen….Dat meervallen gevaarlijk zijn, bleek vandaag maar weer. Tijdens het onthaken van een meerval schiet een van zijn vlijmscherpe vinnen in mijn vinger…

Aas van de dag: Garnalen21 april 2013
Vandaag op stap met John-Paul  en Semmy. Het is voor Semmy de laatste dag in Suriname. Morgen stapt hij weer in het vliegtuig richting huis. Ze willen vis vangen.. het maakt niet uit wat. Dan gaan we naar de monding… daar is de vangst-garantie maximaal..  we doen verschillende locaties aan en overal wordt wel vis gevangen. We hebben zelfs een bijzondere vangst..een paling. Tegen de kentering gaan we naar de monding van de commewijne rivier.  Als het tij gekeerd is besluit ik met lichter materiaal te vissen… en dan gebeurd het.. een run… en vervolgens “plakken” aan de bodem een typische rog aanbeet.  En helaas op licht materiaal, hoewel met dit materiaal al meervallen van een meter zijn gevangen en roggen met een schild doorsnede van  70cm.. krijgen we deze rog met geen mogelijkheid van de bodem. We winnen een meter lijn… en verliezen er 2.. Na een kwartier gebeurt het onvermijdelijke… helaas geen rog vandaag.
Aas van de dag: Vis
 

27 april 2013
Het is regentijd.. vandaag de eerste trip waarbij het zo goed als de HELE dag heeft regent.
Vader en zoon Steels (Jaime en Wesley) zijn op vakantie in Suriname. Hun huurhuisje bevind zich aan de Saramaca-rivier.. Ondanks diverse pogingen en aanbeveling is het nog niet gelukt om een vis te vangen. Vandaag moet het gebeuren.. Om 06.30 laten we de boot te water. En nog voor 07.00 gaan de eerste hengels te water.  Tegen 8-en hebben we nog geen vis. Ik besluit om verder te gaan naar de Atlantische oceaanzijde. Bij een van de fuikvissers scoren we vers aas, garnalen (gamba’s) en vis. In de buurt van de fuikvissers gooien we weer de lijnen uit. Binnen 5 minuten wordt het aas van Wesley gegrepen. Van verbazing weet hij niet te reageren.. en los… “was dat vis??!!” vraagt hij… zo nu weet je hoe het voelt. Volgende keer 1x aanslaan en lijn strak houden… En ja hoor.. nog geen 5 minuten later land Wesley zijn eerste vis in Suriname.. een mooie meerval…Wesley weet nu hoe het moet en vangt er een stuk of 3 voordat pa zijn eerste binnen haalt… en dan gaat het los..Het lijkt er op dat we in een school meervallen zitten.. zelfde soort ongeveer zelfde maat. Zullen we verkassen om te kijken of we ook andere vissen kunnen vangen? Vanwege een spiegelglad zeetje, besluit ik nog verder naar buiten te varen.  Ongeveer een 5km uit de kust leg ik aan bij een fuikvisser.  En niet lang daarna worden er weer vis gevangen en dit keer andere soorten oa roggen..
Aan van de dag: Garnalen.6 april
Vandaag op stap met Darko. Een op Malta wonende Joegoslaaf. Als ingenieur voor het bouwen van Energie centrales, is hij voor 2 weken in Suriname. En alleen vandaag is hij vrij. Op naar het Stuwmeer. Darko heeft al jaren niet gevist. Daarnaast heeft hij vannacht slechts 1 uurtje geslapen… .OK…Bij het bereiken van het eerste eiland kijkt hij mij aan en zegt.. “I’m not going to fish alone!!”  Samen beginnen we de Tukunari te belagen. Van alles wordt ingezet. Popper, Subwalks en duikers. En we vangen.. zelfs een voor mij nieuwe vissoort. Het blijkt een “pike-fish” te zijn. Lokaal bekend als “datravisie”.  De zon en weinige slaap beginnen hun tol te eisen bij Darko. Op de terug weg neemt slaap de overhand.
Aas van de dag: Rapala Sub-walk 4 april 2013
Hoe zal deze dag verlopen? Het is gelukt om 3 individuele vissers op één dag te plaatsen. Michael Wellert een 67 jarige Amerikaan die op 5 continenten heeft gevist. Hij spreekt geen Nederlands.
 Hr Turenhout heeft, na 25 jaar advocatuur, een jaar sabbatical en Vikash heeft 3 weken verlof. Ze verblijven op één route waardoor ik ze alle drie kan ophalen. Na het traileren blijkt op de eerste spot dat niet iedereen even veel ervaring heeft. Michael mag al gauw zeggen dat hij op 6 van de 7 continenten vis heeft gevangen. Na wat instructies begint iedereen beet te krijgen. Helaas wordt niet alles verzilverd. Al met al een leuke dag waarin we afwisselend Nederlands en Engels spraken. Vangsten waren goed zonder echte uitschieters.
Aas van de dag: vis28 maart 2013
Vader en Zoon dag. Jeroen Visser loopt stage in Suriname. Nu zoon toch in Suriname is, komt Pa Visser op vakantie. En natuurlijk hoort daar een visdag bij.  Als ik om 05.45 kom voorrijden. Zit Pa al op de veranda van het guesthouse. Bij het zien van de Marcraft raakt hij helemaal enthousiast. Een ECHTE Sportvisboot, dat had hij niet verwacht..Als Jeroen er is kunnen we vertrekken. 
Lekker vroeg zijn we op het water en het wordt een leuke visdag. Er worden verschillende locatie aangedaan en overal wordt er wel gevangen. Geen uitschieters.. Totdat.. een ROG zich meld. En dat in de volle stroming. Er is geen houden aan. Na een dril van bijna een kwartier, waarin vader en zoon elkaar aflossen, gebeurt het onvermijdelijke…… Helaas… wel gezien maar niet aan boord.
Aas van de dag: vis

27 maart 2013
De kids hebben vakantie. Een mooie gelegenheid om een belofte in te lossen. Papa (Jerrel Gauri van
www.ducorent.com) wilt met zijn zonen Duncan en Collin vissen op het Stuwmeer.  De belofte is ingelost, maar het bleek een taaie visdag te zijn. Op verzoek is er voornamelijk gevist vanaf verschillende eilanden. Papa nam de jongste onder zijn hoede en ik de oudste. Hadden we een maand eerder op deze locatie regelmatig actie, was het nu stiller. En dan toch actie. Eerst worden er een aantal Piranha’s gevangen. Maar dan, tijdens het trollen van de ene naar de andere eiland, zien we actie “Tukunari”. En bij de eerste worp is het direct raak. Na nog een aantal aanbeten en “Visuals” (het zien zwemmen van Tukunari)  komt er een einde aan deze visdag. Moe maar voldaan doen te kids een dutje terwijl we terug varen.
Aas van de dag: Rapala Skitterpop7 februari 2013
Vandaag op stap met Jeroen Allard. Hij is 3 maanden geleden naar suriname gekomen en wil tukunari vangen. Ondanks verschillende trips naar het binnenland is het nog niet gelukt. De tijd dringt, 9 februari zit hij weer in het vliegtuig naar huis. Vandaag moet het gaan gebeuren. Om 04.30 pik ik Jeroen op. We gaan met z'n 2-en naar het Stuwmeer. Na een rit van 2 uren en een vaartocht van 1 uur, komen we aan op de eerste locatie. Jeroen geniet van de omgeving. het stuwmeer is een imponerende plek om te zijn.
Ervaren kunstaasvisser Jeroen heeft weinig instructies nodig. Al gauw hebben we actie. Helaas... Jeroen (en ik) beginnen het even te knijpen... de eerste drie aanbeten worden gemist.... en dan wordt het stil...
We driften verder... Dit is een mooie locatie voor vis zegt Jeroen.... en uit het niets een enorme splash... Hangen!!!....
Jeroen lacht......
Op verschillende locaties vangt Jeroen uiteindelijk 3 tukunari's en evenzovele worden gemist.. Maar ook daarvan wordt genoten.
Aas van de dag: Rapala Skitter Pop.
17 Januari 2013,
Met Jerrel Gauri van Autoverhuur Ducorent (
www.ducorent.com) een dagje wezen vissen.
Doel: ervaring uitwisselen en nieuwe technieken uitproberen.

HomeVistoursECO ToursZakelijkNieuwsVangstberichtenInformatieLinksContact